Живи
легенди

На кого е кръстена крепостта Перистера?

Автор: Карина Бялкова

Снимки: Карина Бялкова

Перистера е единствената у нас старинна средновековна крепост, чиито бойни кули са представлявали едновременно и църкви. От тези уникални храмове средновековните воини са се отправяли на битка след молитва, а след победа са благодарели на Бог.  

Историята на крепостта, която бди над град Пещера обаче, започва много по-отдавна, още в тракийски времена. Учените считат, че на това място е било разположено древно тракийско светилище, а произходът на името „Перистера“, което в превод от гръцки означава „гълъб“, става повод за възникването на десетки легенди.

Една от тях е свързана с най-войнственото тракийско племе – беси. Когато римляните изземат светилището на Дионис от бесите и го предават на покорните одриси, в тракийските земи настава повсеместно въстание, предвождано от върховния жрец, Вологес. Повече от половин година римляните обсаждали планинските крепости на бесите в опити да потушат въстанието, което било на път да обземе цяла Тракия. Една след друга крепостите падали, докато последна останала Бесепара – митичната столица на бесите.

След повече от едномесечна обсада, борбеният дух на бесите ги изоствил и в лицето на прииждащите легиони те видели своя край. Останали без храна, вода и вино, с оредели бойци, последните бранители се хвърлили от високите зъбери. В тази нощ римляните чули тайнствени напеви. На светлините на огъня видели цветните плащове на бесите, които политали като птици от върха на крепостта. Първа от крепостта се хвърлила дъщерята на Вологес. Римляните не знаели името ѝ, но смаяни от саможертвата на нея и племето ѝ, я нарекли Перистера – гълъб. 

На какво се дължи саможертвената готовност на бесите? До голяма степен на религиозните им вярвания. Подобно на викингите, бесите вярвали, че падналите в битка отивали в царството на боговете и именно затова приемали смъртта с радост. Земния живот пък възприемали като мъчение, затова ридаели при раждане.

Когато посетите крепостта, на място ще научите, че е кръстена на една канара, разположена на върха на хълма, която е с формата на кацнал гълъб. Но тези от вас, които имат буйно въображение и обичат да се потапят в магията на легендите, могат да научат още интересни подробности в Историческия музей на град Пещера.

Защото има още интересни легенди около името на крепостта. С ранното християнство възниква и друга версия на това как крепостта се е сдобила с името Перистера. В началото на 4-ти век, местните трябвало да изберат място, на което да издигнат църква. Докато обсъждали хълмовете около града, от един от тях изневиделица литнало ято гълъби в устрем към небето. Хората веднага възприели това като божествен знак, защото именно гълъбът е птицата, която по традиция символизира Христос. Така била положена основата на духовната роля на хълма в живота на местното население.

Чак през 6-ти век крепостта била преустроена, така че двете от кулите ѝ били превърнати в еднокорабни църкви. Този период слага край на легендите, защото археолозите откриват артефакти и неопровержими доказателства за живота на хълма в последващите години, сред които монети, дрехи, накити, оръжия и съдове, част от които можете да видите на място. Писмени източници също потвърждават сведенията за късното развитие на крепостта.

За автора

Карина Бялкова

Карина Бялкова

Карина Бялкова е клиничен психолог от Пловдив, собственик на сайта plovdivtherapy.com, където води блог по психология. Занимава се с писане на материали, свързани с туризма от 2016 г., започвайки със собствен травъл блог. На следващата година изоставя блогърството, за да се посвети на местен пътеводител, където е основен автор и фотограф. По-късно стартира туристическата рубрика „Пътешественици“ в пловдивския информационен сайт trafficnews.bg, както и рубриката по психология „Неудобни въпроси“. Като писател по туризма има публикации в различни български и международни онлайн медии.  

Още
легенди
scrollTop