Живи
легенди

Изворът на нимфите и Афродита

Автор: Павлина Михайлова

Снимки: Павлина Михайлова

Легендите на Каснаково

Каснаково е малко, незабележително и никому неизвестно селце, защото не се намира на главен път, а сякаш е откъснато и хвърлено в средата на полето. То е разположено на няколко километра от селата Клокотница, Горски извор и Добрич, тоест, може да се каже, че е третият връх на триъгълника Димитровград - Хасково. До него може да се стигне по магистрала „Марица” до Димитровград, като се хване отбивката за Добрич-Пловдив. Може да се стигне и от Клокотница, която е на десетина километра от Хасково.

Според една легенда преди много време (вероятно 14-15 в.н.е.), когато селото не било на сегашното си място, а на височината отсреща, хората дълги години не можели да се оттърват нито от чумата, която върлува наоколо, нито от турските набези. Но една нощ възрастна жена сънувала, че бедите ще секнат, ако се намерят два вола близнака и двама братя близнака, които да заорат едно място, равно и кръгло като тепсия.

Намерили се два вола близнака и двама братя близнаци, заорали такова място и там се преместило селото, което било наречено Каснаково (каснак означава кръг на турски език.) През мястото минавала река (днес река Банска) и може би това спомогнало за оцеляването на селото. 

Днес Каснаково си има всичко – църква, паметник, дори тракийско светилище. Което всъщност не е светилище, но това не го прави по-маловажен туристически обект. Напротив.

Изворът на нимфите и Афродита

На невисок, живописен хълм, югоизточно от селото, има археологичен обект от II-III век от н.е. Неговото проучване започва през 1945 г., а през 1968 г. той е обявен за паметник на културата от национално значение. Днес се смята за единствения частен нимфеум у нас.

Мнозина го наричат езическо светилище, култов комплекс, където имало аязмо с лечебна вода, но д-р Веселка Кацарова, ръководител на археологическите разкопки, които продължават вече няколко години, има съвсем друго мнение по въпрока. Според нея няма никакви данни на това място някога да са изпълнявани обреди, въпреки че е населявано векове преди новата ера заради добрите природни условия и наличието на студена изворна вода.

Просто богатото тракийско семейство Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и съпругата му Клавдия Монтана решили да си построят в двора нимфеум. Какво казва легендата?

Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос служил вярно като военночалник на римския император в продължение на 30 години и бил възнаграден с голям  терен, където се заселил. За да изкаже своята благодарност на съпругата си, която го чакала през това време, той решил да построи нимфеум, посветен на нимфите и Афродита.

Когато започнал строежът, всяка нощ на Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос се явявала насън чудно красива нимфа, която му обещавала любов, неземни богатства и безсмъртие. Като всеки мъж, изправен пред подобно предизвикателство, и той залинял, измъчван от това какво да стори.

Но ето, приключило строителството и дошъл денят на откриването на нимфеума. На празника се събрали много хора. В човешки образ се явила и нимфата, която изкушавала тракиеца. Тя почнала да танцува, пеейки със сладострастен глас. Покорила всички присъстващи с невижданата си красота, единствено Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос я наблюдавал безпристрастно. В момента, в който нимфата разбрала, че той е непреклонен в своето решение да остане верен на съпругата си, тя се вкаменила, а сянката й се появила на голямата скала, издигаща се над самия извор.

Оттогава се говори, че всяка капка вода от извора носи любов и вярност.

Много по-късно, в района на извора бил построен параклис „Свети Спас”, наречен така за Спасение Богородично. Всяка година там се организирал събор, а хората пиели от водата, която смятали за лековита.

Обяснителни бележки:

- Нимфи – второстепенни божества в древногръцката митология, покровителки на природата (самодиви в българското фолклорно наследство). Спътници на Афродита (дъщери също) и на Аполон. Има горски, небесни нимфи, на полята, езерата, реките, планински долини, музи и прочие.

- Афродита - гръцка богиня на любовта и красотата. 

- мит за трите нимфи - в римската епоха е широко разпространено визуално изображение на 3 танцуващи девойки. Обикновено средната нимфа е изобразявана гърбом, а другите две – с лице.

- нимфеум – място до водоизточник, най-често извор, посветено на нимфите 

- светилище – място, посветено на дадено божество, където хората идват да се помолят.

- свастика – (от санкритски – носещ късмет, добро) - изображение, известно хиляди години пр.н.е. В Древна Гърция е много използван архитектурен орнамент при декориране на плочки, съдове и др.

- Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос – това е името на богатия тракиец Бейтюкент Есбенериос. Той бил удостоен с правата на гражданин на Рим, независимо, че живеел в провинция Тракия. Това включвало и правото да носи името на римския император като допълнително към своето. Бейтюкент живял по време на династията на Флавиите – трима императори – баща и двамата му сина, управлявали през втората половина на първи век от н.е.

За автора

Павлина Михайлова

Павлина Михайлова

Павлина Михайлова е журналист, магистър по опазване на околната среда, медик, доброволец. Сценарист на документални филми за наши национални и природни паркове. Автор на “Следа от носорог”, първата книга, написана от българин за Зимбабве. Втората й книга “Голямото почистване” – пътеписи и разкази за природата, опазване на биоразнообразието и доброволчеството е финансирана от Европейския парламент и получава голямата награда на фондация “Зелена ябълка” за Зелена журналистика – 2012 г. Носител на наградата на Европейския съюз в конкурса “Заедно против дискриминацията”. Има публикации в алманах “Съвременник”, в.“Сега”, “Култура”, сп. ГЕО, „Жената днес”, „Осем” и др. В момента подготвя третата си книга с приключения в дивата природа. Член на СБФД, СБЖ, АБУДЖЕТ.

Още
легенди
scrollTop