Живи
легенди

Крушунското овчарче

Автор: Веселина Филипова

Снимки: Веселина Филипова

Крушунските водопади може да не са Ниагара, но имат свое очарование, което привлича хиляди посетители. А тази легенда е една от най-старите, разказвани по Деветашкото плато. Запазила се е до днес, а легендарната птица коршун дори дала името на едно от селата на платото и на водопадите.

Коршунът е вид едър ястреб мишелов, известен още като „каня”. Преди хиляда години той бил овчарче, което все забравяло да напои агънцата и нехаело за тяхната жажда. Само когато завалявало, агънцата протягали муцунки към небето да се напият. На Господ му дошло до гуша от немарливото овчарче, и гледайки как ден след ден животните умирали от жажда,  решил да го превърне в каня. Но Господ бил толкова разгневен, че увеличил неимоверно наказанието - само веднъж в месеца коршунът да вижда водата като истинска вода и само тогава да може да пие.

Оттогава до днес коршунът все лети над вода, над Крушунските водопади, а водата му се вижда кръв и той пищи пронизително и драматично. Писъкът му е особено пронизителен.

В останалите дълги дни коршунът чака дъжд да завали от небето, за да утоли вечната му жажда. 

За автора

Веселина Филипова

Веселина Филипова

Голямата страст на Веселина Филипова, магистър филолог и дългогодишен журналист, е да пътува наблизо и надалеч. Обожава след това да споделя с приятели пътешествия и преживявания. Текстовете и фотографиите й са публикувани в ред вестници и списания, сред които „Одисей”, „Ева“, „Премиум”, „Черга”, бордното Go on air – The traveler’s Magazine, „Магазин & интериор, дизайн, архитектура”, на което седем години е и главен редактор. Член е на Съюза на българските журналисти. Има издадени две книги: „ИТАЛИЯ – ЗЕМЯ С ДУША“, пътеписи, и сборникът „ХХ ГОДИНИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ“, на която е редактор.   

Още
легенди
scrollTop