Живи
легенди

Майка кълне двама влюбени

Автор: Веселина Филипова

Снимки: Веселина Филипова

Прекрасна легенда, за невъзможна любов, посветена на едно прелестно място – ждрелото на река Ерма. Посещавано, но не всеки знае красивата легендата за любов и омраза...

Ако, влюбени в природата и еко туризма, вече сте изтръшкали красивите места около София, време е да разширите лова в посока малко известните и забравени Западни покрайнини. Впрочем, посещавайки именно Трънския край, Алеко Константинов е възкликнал прочутото: „Какво, Швейцария ли?!”

Ждрелото на река Ерма  

С изградени места за пикници и примамливи атрактивни участъци, Ждрелото се намира само на 5 км от Трън, при рида Ломница, на някакви си 80 км от София. Действително е прелестно кътче, моделирано в продължение на хилядолетия. Водата е дълбала по своя си упорит начин, ерозирала е скалата и в резултат е прорязала дълбока теснина в твърдия варовик. Самото Ждрело е дълго не повече от 100-тина метра. От двата бряга на реката се издигат две внушителни канари - Църквище и Жилав камък. В теснината минава мостче, а неукротимите води се блъскат и скачат от камък на камък, образуват вирчета, входове на карстови пещери, водоскоци и малки водопади. Еко-пътеката е дълга 13 км. На източния бряг на Ждрелото от затворници е прокопан тунел, през който минава единственият път за Петачинци. В селото, което е в непосредствена близост до сръбската граница,  живеят има-няма двама или трима души. След тунела, ако се отбиете от пътя по пътеката, бихте могли да опитате да се качите до върха и изградената там обзорна площадка, откъдето се открива прекрасна гледка.

Ако продължите по пътеката за село Петачинци и оттам се отклоните към гората, ще стигнете до село Банкя, Трънско. Местните твърдят, че тук е изграден първият минерален басейн в България, на мястото на съществуващ римски. Водата е с голям дебит и постоянна температура от 18 градуса. Захранва Трън, а преди време е била бутилирана.

За най-тренираните е пълният кръг на трасето, включващ и Ждрелото на река Ябланица. Ако силите ви напуснат обаче, винаги можете да се отдадете на спокойно съзерцание, приседнали на изградените наоколо пейки, както и да задоволите глада си в непретенциозно капанче в началото на еко-пътеката или сам да си опечете скарата на пикниците. Твърде вероятно е да забележите и алпинисти, катерещи околните скали. От 5 години тук се организира алпиниада Трънско ждрело. Макар и без състезателен характер, тя си е тръпка дори за зяпачите, а поканените една година гайдари от Родопите така огласили чукарите, че настанал небивал фурор, въпреки дъжда. 

Легенда за Рангел и Раца

Музиката на беден момък, сирак, огласяла цялото Знеполе. Само слушайки, Раца, хубава мома от богато семейство, го харесала. Двамата млади се залюбили тайно. Един ден от панаира в Перник Рангел купил огърлица - скъп армаган за своята любима. Уговорили се да се видят в плевнята. Но не щеш ли, търговец чул смеха на Раца и решил да каже на майка й, че води греховна любов. Чакал Рангел своята любима, но тя така и не дошла, майка й я била заключила вкъщи. Тогава той отишъл до дома й и предложил да избягат. Раца се съгласила. Но тъй като започвало да се свечерява, решили да останат в плевнята до сутринта. Когато майката разбрала, в гнева си започнала да кълне двамата влюбени – да се превърнат в скали, та никога да не могат да се прегърнат и целунат, а помежду тях да тече река, да не могат думичка да си кажат. В този миг се извила страшна буря и на мястото на двамата влюбени се появили двете скали. Едната нарекли „Живи камък” или „Рангел”, а другата – „Църквището” или „Раца”. Помежду им до ден днешен текат сълзите на майката...

За автора

Веселина Филипова

Веселина Филипова

Голямата страст на Веселина Филипова, магистър филолог и дългогодишен журналист, е да пътува наблизо и надалеч. Обожава след това да споделя с приятели пътешествия и преживявания. Текстовете и фотографиите й са публикувани в ред вестници и списания, сред които „Одисей”, „Ева“, „Премиум”, „Черга”, бордното Go on air – The traveler’s Magazine, „Магазин & интериор, дизайн, архитектура”, на което седем години е и главен редактор. Член е на Съюза на българските журналисти. Има издадени две книги: „ИТАЛИЯ – ЗЕМЯ С ДУША“, пътеписи, и сборникът „ХХ ГОДИНИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ“, на която е редактор.   

Още
легенди
scrollTop