Живи
легенди

Самодиви оживяват в село Шишенци

Автор: Димитър Димитров

Снимки: архив

Шишенци се намира на 40 километра от Видин, на границата със Сърбия. В селото могат да се чуят много истории. Една от тях разказва как преди много векове сватбари от съседно село тръгнали към Шишенци, за да искат ръката на местна мома. Те обаче били посрещнати с ножове и саби от разбойници, които ги изклали до крак. Душите на мъртвите не намерили покой и все още витаят над селото. И ако забучи вятър или се чуят писъци и викове, това са сватбарите, вярват местните до ден днешен.

Според друга история преди по-малко от 100 години един овчар закъснял да прибере стадото си и останал на полето до късно вечер. В един момент чул около себе си глъчка и музика, а като се обърнал, видял сватбено шествие. Начело на колоната били кумът и младоженецът, които се приближили до овчаря и му дали да отпие вино от бъклица, украсена със здравец, както си му бил обичай. Той наистина отпил, но забелязал, че очите на кума светели в червено. Разбрал каква е истината, прекръстил се и хукнал да бяга. На сутринта местни жители го открили сред клоните на дърво, примрял от страх, с конска глава в ръцете си. Обяснил им, че конят е вярно животно, което злите сили не смеят да докосват.

Друга история разказва как няколко местни мъже изчезнали за кратък период от време. Двама от тях били открити в друго село наблизо, но така и не могли да кажат какво се е случило с тях, къде са били и защо се намират на друго място.

Има и местна легенда за самодивите, които и до днес често се събират около селската чешма през нощта, хващат се за ръце и танцуват голи. Официално никой не ги е виждал, но се говори, че имало едни мъже, които ги били виждали. И самодивите нямали нищо против. Но имало и мъже, които изчезвали и повече не се връщали. Местните се кръстят, че са виждали сутрините  странни кръгове с отъпкана трева около чешмата.

За автора

Димитър Димитров

Димитър Димитров

Димитър Димитров е роден във Видин. Като екскурзовод има възможност да обикаля цяла България. Той твърди, че познава всяко кътче на родината си. Има публикации на туристическа тематика в регионални и национални печатни медии. Две са големите му мечти: да обиколи колкото се повече държави по света и да стане член на АБУЖЕТ.

Още
легенди
scrollTop